The Observer. Part #12

We cannot say anything about the Observer. It is something Whole that clearly sees everything here the way it is.

You cannot understand yourself because one part of you says one thing, while the other part says something of totally opposite nature. The first thing that happens to a human being who starts to touch this knowledge is that he starts to think that he is going crazy. He starts to run away from it.

A “sleeping one” wants to maintain a one sided perception of himself as well as the world. That’s what “sleep”, which provides certain stability in this illusion is all about. But a human being does not even think that this is an illusion; for him this is the most horrible thought.

During your investigation, you explore both sides, and sooner or later you will need to lean on something. You swing left and right all the time when suddenly the Observer appears.

The Observer is not an abstract philosophical position. This is life necessity. You will go crazy without the Observer. When the Observer appears investigation starts.

People act as robots in accordance to the notions indoctrinated in them and supported by culture, religion, politics, etc. When you start to observe yourself and see, you transfer to another level of consciousness and you change.

 

***
Наблюдатель – это то, о чём сказать ничего невозможно. Это Целое и видящее всё ясно и четко, так, как оно есть.

Вы никак не можете понять себя, потому что одна часть говорит одно, другая часть говорит совершенно противоположное. Человек, прикасаясь к этому пониманию, будет думать, что он сошел с ума. Тогда он от этого будет убегать.

«Спящий» хочет сохранить одностороннее восприятие себя и мира. Это и есть «сон», который дает некую устойчивость в этой иллюзии, но человек даже не думает о том, что это иллюзия, потому что это для него — самое страшное.

В исследовании вы идете и в одну сторону, и в другую, и у вас возникает необходимость в опоре. Вы качаетесь всё время, и тут возникает наблюдатель.

Наблюдатель— это не философская какая-то позиция, не абстракция, а это жизненная необходимость, ибо вы просто сойдете с ума, не обладая наблюдателем. С появлением наблюдателя и начинается процесс исследования.

Люди действуют подобно роботам в соответствии с представлениями, которые закладываются и поддерживаются политикой, культурой, религией и так далее. Но если вы начинаете наблюдать за собой и видеть, то вы становитесь совершенно другим, с другим уровнем сознания.
 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s